language språk

Severdigheter

1. HEDDAL STAVKIRKE

Heddal Stavkirke

Heddal stavkirke er fra første halvdel av 1200-tallet, og er en av Norges største turistattraksjoner. Konstruksjonen er en trearmet korskirke, og er den største gjenværende stavkirken i Norge. De siste årene har besøkstallet til kirken ligget rundt 30 000 personer. Turister kan få omvisning i kirken på norsk, tysk og engelsk. Kirken er i bruk som soknekirke, så de fleste søndager i sommerhalvåret er det gudstjeneste i kirken.

”Rom ble ikke bygget på en dag” heter det, men skal vi tro det gamle sagnet ble Heddal stavkirke bygget på tre dager. Den spennende historien rundt byggingen kan du lese mer om her.

Heddalsvegen 412
3676 Notodden
Tlf: + 47 35 01 39 90 / 922 04 435
Faks: + 47 35 02 00 73
E-post: post@heddalstavkirke.no
Hjemmeside: www.heddalstavkirke.no

2. RUDSGREND

Rudsgrend

20. februar 1944 ble fergen D/F Hydro senket av den norske motstandsbevegelsen. Fire tyskere og fjorten nordmenn mistet livet i aksjonen. På dagen 50 år senere, søndag 20.februar 1994, avduket fylkesmannen i Telemark en minnestein her, over ofrene for senkningen av D/F Hydro.

Les mer om den spennende historien her.

Rjukan Turistkontor
Telefon: 35 08 05 50
Faks: 35 08 15 75
E-post: info@visitrjukan.com
Hjemmeside: www.visitrjukan.com

3. TUDDAL BYGDETUN

Tuddal Bygdetun

Tuddal bygdetun er et friluftsmuseum som har tatt vare på de fleste typer bygninger en fant i fjellbygda.

På museet kan du se hvordan tuddølene har bygd og bodd opp gjennom tidene. Du finner hus av ulike slag som ikke bare er tomme skall, men som er rikelig utstyrt med inventar. Museet gir deg også opplysninger om gjenstander. Se ”husguden” fra 1100-talet og de berømte stavkirkeportalene. Du kan besøke det nye museumsbygget som skal ta vare på og stille ut gjenstander på en helt annen måte enn før, og du kan skaffe bilder fra fotosamlinga. I juli kan du oppleve bygdedagen, som samler mer publikum enn det er fastboende i bygda.

Tuddalsguden kan du lese mer om her.

Tuddal bygdetun
3697 Tuddal
Tlf. 35 02 80 00
E-post: haavard.kaasa@hjartdal.kommune.no
Hjemmeside: www.museumaust.no

4. GAUSTABANEN

Gaustabanen

Inne i Gaustatoppen går det en taubane. Gaustabanen består av en batteridrevet vogn på skinner som frakter passasjerene ca 860 meter horisontalt innover i fjellet. Vel inne er det en mellom- og omlastningsstasjon, hvorfra det går en skinnegående pendelbane i skråsjakt med lengde 1040 meter opp til 1800 moh. Derfra er det utgang fra anlegget til den såkalte Tuddalstippen, like i underkant av Gaustatoppen Turisthytte.

Banen ble bygget for å frakte folk og utstyr opp til 1800 meters høyde, og som militært transportanlegg er den helt unik i verden. En avdeling fra Forsvaret jobbet med montering av radiolinjer på Gaustatoppen, og ønsket en adkomst til toppen uansett vær, og året rundt. Da kom ideen om å gjøre som kraftutbyggerne, og bore seg vei i en tunnel inne i fjellet. Kostnadene da banen sto ferdig i 1958, var en million dollar. I dag ville prisen vært så høy at banen aldri ville blitt bygget. I utgangspunktet var Gaustabanen også tiltenkt å skulle frakte turister opp til Gaustatoppen, men dessverre kom den kalde krigen og banen ble stengt for offentligheten.

Nå er banen åpen på utvalgte dager, helger og ferier.

Gaustabanen ble faktisk lansert allerede i 1953, som en aprilspøk iscenesatt av lokale journalister. Les om aprilspøken som ble sann her!
Telefon: 95 10 49 25
Hjemmeside: www.gaustabanen.no

5. GAUSTATOPPEN

Gaustatoppen - foto: Ove Bergersen

Gaustatoppen, som mange mener er Norges vakreste fjell, rager majestetisk over Rjukan med sine 1883 m.o.h. Årlig tar ca 30 000 mennesker turen opp på Gaustatoppen for å nyte den fantastiske utsikten. I klarvær kan man se østover til grensen til Sverige eller sydover til kysten. Utsikten viser over 1/6 av Norge.

Uansett vær kan du kjøpe kaffe, vafler og mat i Turistforeningens over 100 år gamle steinhytte på toppen. Her kan du også få stemplet en selvvalgt stein som et bevis på at du har besteget fjellet. Det beste utgangspunktet for turen er ved Stavsro, 1.173 m.o.h. Her er det en stor parkeringsplass med kiosk og toaletter. Stien opp er godt merket med røde T'er, og de fleste bruker rundt 2 timer på turen opp og noe mindre ned igjen. Underveis kan du finne stein med merker etter bølgeslag. Dette skriver seg fra den gang havet rådde der det nå er høyfjell.

Det er planer om å lage alpinløype fra Gaustatoppen. Dette er ingen ny idé. VM i alpine grener skulle arrangeres her i 1940, dersom 2. verdenskrig ikke hadde satt en stopper for det.

Det har ikke alltid vært like gode forhold for å bestige fjellet. I tidligere tider var det vanlig å benytte seg av en fjellfører, og den mest berømte av disse gikk under navnet ”Keiseren”. Les om denne utrolige mannen her.

Rjukan Turistkontor
Telefon: 35 08 05 50
Faks: 350 80559
E-post: info@visitrjukan.com
Hjemmeside: www.visitrjukan.com

6. TINN MUSEUM

Tinn Museum - foto: Ove Bergersen

Tinn Museum er et folkemuseum med hus og inventar fra før Svartedauden og framover. Den eldste bygningen, et bur, er bygd før 1350. Om sommeren står dørene åpne, og det er mulig å titte inn i de gamle og spennende bygningene. Dersom man ønsker omvisning, kan man i tillegg komme inn i rommene og se nærmere på ulike møbler, verktøy og kjøkkenutstyr som finnes. Dette er en spennende reise fra middelalderens enkle og harde hverdag og fram til den mer moderne bondens stue fra 1800-tallet. Samlingen inneholder 25 antikvariske bygninger.

Det har bodd mange, spennende personer i Tinn opp gjennom årene. Sterke-Hans er en av dem som huskes best. Hvordan han fikk dette kallenavnet kan du lese mer om her.

Sam Eydes gt. 299
3660 Rjukan
Telefon: 35 09 22 33
Faks: 35 09 22 34
E-post: rd@nia.tinnmuseum.no
Hjemmeside: www.museumaust.no

7. KROSSOBANEN

Krossobanen - foto: Tom Atle Bordevik

Krossobanen er Nord-Europas første kabelbane. Den ble bygget i 1928 av det tyske firmaet A/G Bleichert, og ble gitt som en gave fra Norsk Hydro til innbyggerne på Rjukan, slik at de skulle kunne komme seg opp i sola i vinterhalvåret. Banen er renovert, med nytt maskineri og andre tekniske installasjoner. Kjørerommet og maskineriet kan besøkes på forespørsel.

Nedre stasjon har stor parkeringsplass. Herfra frakter kabinvognene passasjerene opp i 886 m.o.h. Der er det en storslått utsikt over Rjukan, Gaustatoppen, Vemork og området for tungtvannssabotasjen. På toppen finner du Gvepseborg kafé, som serverer deilige retter i naturskjønne omgivelser. Herfra kan du også være med på tilrettelagte naturaktiviteter i nærområdet og på Hardangervidda. Fra øvre stasjon reiser tusenvis på sykkeltur inn over Hardangervidda og frem til Kalhovd Turisthytte. Strekningen på 30 km er skiltet, og egner seg for syklister i alle aldre. På Kalhovd kan du fortsette videre på en rundtur tilbake til Rjukan. Om vinteren går det merkede skiløyper fra toppstasjonen og inn til DNTs løypenett på Hardangervidda.

1.november 1944 står for alltid som et av de mest dramatiske tidspunkt i Krossobanens historie. Les om hva som skjedde her.

Nedre Stasjon
3660 Rjukan
Telefon: 35 09 00 27
Faks: 35 09 71 53
E-post: krossobanen@c2i.net
Hjemmeside: www.krossobanen.no

8. VEMORK, NORSK INDUSTRIARBEIDERMUSEUM

Vemork - foto: Tom Atle Bordevik

Rjukanfossen gav grunnlaget for Vemork, verdens største kraftstasjon i 1911. Stasjonen har nå blitt et museum hvor man kan oppleve det fantastiske energieventyret og se utstillinger av industriutviklingen i Norge og på Rjukan.

Museet er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her. Utstillingen "Atomkappløpet" gir en spennende og innsiktsfull presentasjon av de fire tungtvannsaksjonene og de alliertes bestrebelser på å utvikle en atombombe. I filmrommet vises filmen "If Hitler had the bomb" -en dokumentar om tungtvannssabotasjen.

Sommeren 2007: Ny fast utstilling om SABOTØRENE, denne åpnet i 2006, og INDUSTRISTEDET RJUKAN i ny og revidert utgave.

Det kom en ny utstilling i 2010 ”Industriarbeideren”. Denne utstillingen setter fokus på  de mange motstridende krav som industriarbeideren måtte løse siden midten av 50-tallet og frem til 2008.

I forkant av sabotøraksjonen bodde guttene i en liten hytte på Hardangervidda, i påvente av ordre fra England. Det var tøffe dager, men på lille julaften 1942 fikk de en sjelden overraskelse. Hva dette var kan du lese om her.

Telefon: 35 09 90 00
Faks: 35 09 90 01
E-post: post@nia.vemork.no
Hjemmeside: www.visitvemork.com

9. RJUKANFOSSEN/RJUKANJUVET

Rjukanfossen - foto: Åsmund Tynning

Geologiprofessor Jens Esmark hadde i 1810 "oppdaget" Rjukanfossen og innrapportert til Kongen i København om "verdens høyeste fossefall". Han tok noe i, Rjukanfossen er ikke mer enn 104 meter høy, men det førte til økt reiseliv i Rjukan. Ja, Rjukan blir faktisk omtalt som "den moderne turismens vugge i Norge".

Først kom store kunstnere som I.C.Dahl og Johannes Flintoe og malte de to naturgigantene Gaustatoppen og Rjukanfossen. Deretter kom overklassen fra de store europeiske byene for å "besiktige denne naturskønnhet". Det finnes mange beskrivelser fra det første møtet med Rjukanfossen. Advokat Bernhard Dunker har meget henført skrevet følgende:

"Naar jeg kom forbi Skovbækken hist op paa Klippen derhenne, syntes det meg, at jeg maate faa Fossen at se. Endelig. Ganske pludselig og uventet førte Stien ud av Skoven og lige ind paa en aaben af Fjeldet selv dannet Terrasse, og her var Fossen med dens uendelige Herlighed. Som ved et Trylleslag stod jeg lige utenfor, Ansigt til Ansigt med det mæktige Vandfald og en Natur, som i sin Storhed og Herlighed overgaar de dristigste Fantasis Drømme. Hverken med Ord eller med Pensel eller Farve kan Rjukanfossen eller dens Omgivelser males. Men, den hvem det blev forundt at staa paa Terrassen lige over for Rjukanfossen, at høre dens Torden og see dens Skye af Vandstøv der hever sig op mod Himlen over den, har et Billede i sin Sjæl af Naturens Storhed og Magt, som vil følge ham gjennom Livet."

Rjukanfossen er dessverre betraktelig redusert, da mesteparten av vannet i dag går i rør til Vemork Kraftstasjon, men hvis man er heldig slippes fossen i det tidsrommet man besøker Rjukan.

Fossen slippes i forbindelse med Marisepelet.

Hvert år spilles ”Marispelet” i dette området. Her fortelles den dramatiske historien om Mari og Olav. Du kan selv lese sagnet her.

Rjukan Turistkontor
Telefon: 35 08 05 50
Faks: 35 08 05 59
E-post: info@visitrjukan.com
Hjemmeside: www.visitrjukan.com

10. MB FJELLVÅKEN

Fjellvåken - foto: Ove Bergersen

M/B Fjellvåken tar deg med på en praktfull tur på Møsvatn fra Møsstrond Landhandleri ved Skinnarbu til Mogen Turisthytte, en tur på fire mil. Båten passerer fjellgårder og vakkert terreng, og turen tar cirka to timer. Mogen er et fint utgangspunkt for fotturer på Hardangervidda.
Båten kan også bestilles for ekstraturer og sightseeing.

Praktisk informasjon:
Overfarten tar omtrent 2 timer, avhengig av antall anløp.
Parkeringsavgift på brygga på Skinnarbu: dag kr 35, døgn kr 50, uke kr 250, sesong kr 500.

Noen dyr er unike. Da svartedauden herjet som verst på Møsstrond, levde det en hest kalt Førnesbrunen. Forklaringen på hvorfor denne stolte hesten huskes den dag i dag, finner du her.

Telefon: 35 06 26 30
Faks: 35 06 26 31
E-post: info@visitrauland.com
Hjemmeside: www.visitrauland.com

11. VIERLI TURISTSENTER

Vierli turistsenter

Vierli har aktiviteter for store og små. Egen bane med "go-cartsykler" og "traktorsykler" til utlån, utvidet ballbane/lekeplass med to fotballmål, basketkurv, badminton/volleyballnett, hoppepute på 8x8 meter og "Tarzan-slenge" til ungene.

Det finnes også muligheter for turorientering, med 8 poster i nærområdet tilrettelagt for barnefamilier. Små og store fotturister kan bli med på Vardebygger-tur, og det er diplom og premie til de som når de tre fjelltoppene på turen.

Ved kafeteriaen kan alle som ønsker det besøke barnas seter med norske husdyr.

Her kan du komme i nærkontakt med både geiter, høner og griser. Alle dyr er på plass frå 20. juni. Ved kafeteriaen finner du også en stor lekeplass med fire trampoliner, klatrevegg, husker og hoppeslott.

Andre aktiviteter inkluderer robåt, kano, sykling og fiske.

Opprinnelig var det en seter her, som i 1946 ble kjøpt som tilleggsjord til et småbruk på Rauland. Med tiden har området vokst voldsomt, men Vierli er fremdeles en familiebedrift som ved oppstarten. Les historien om seteren som vokste seg stor her.

3864 Rauland
Telefon: 35 07 23 00
E-post: velkommen@vierli.no
Hjemmeside: www.vierli.no

12. TELEMARKSTUNET

Telemarkstunet

Like ved Raulandsakademiet ligger Telemarkstunet, som er en samling av lokale, tradisjonelle laftebygg. Årestoga og de andre lokalene kan leies av grupper og selskap. Håndverksutsalg på Låven hele året, åpent etter avtale.

Om sommeren er det håndverksutstilling på Låven, vedfyrt steinovnsbakeri i Eldhuset med salg av ferske bakevarer hver dag, sommerkafé i Årestoga med servering av tradisjonsmat (skjenkeløyve for øl og vin) og håndverkerverksted i de andre bygningene på tunet.

Om sommeren vil du i tillegg finne disse aktivitetene på Telemarkstunet:
• Flere åpne verksted med håndverksaktiviteter
• Konserter flere ganger i uka
• Omvisning på tunet og på verkstedene
• Åpen kafé i Årestoga med mulighet til å kjevle og steke sin egen lefse
• Natursti med spørsmål om natur, kultur og fugleliv
• Stylter og andre leker på tunet

Åpent om sommeren og etter avtale.

Telemark har lange tradisjoner som reisemål. Den engelske turisten Biddulph er en av mange som ble bergtatt av bygninger og natur. Se hva han skriver.

3864 Rauland
Telefon: 35 07 32 92
E-post: post@raulandsakademiet.no
Hjemmeside: www.raulandsakademiet.no

13. RAULAND KUNSTMUSEUM

Rauland Kunstmuseum

Rauland Kunstmuseum er to skulptursamlinger som ligger like ved siden av hverandre, nær sentrum av Rauland. Disse viser arbeid etter de to kjente billedhuggerne Dyre Vaa og Knut Skinnarland. Dyre Vaa-samlingene viser skulpturer, maleri, grafikk og tegninger av Dyre Vaa og Tor Vaa, og tresnitt av Svallaug Svalastoga. Skinnarland-samlingen viser skulpturer og en kopi av atelieret hans i Rauland.

Samlingene har åpent i sommersesongen, for avtale utenom sesong, kontakt Vest-Telemark Museum.

Som kunstner får man mange typer oppdrag. I 1972 ble Knut Skinnarland bedt om å hjelpe selveste Jesu disipler. Du kan lese om Skinnarlands møte med St. Peter og de andre her.

3864 Rauland
Telefon: 35 07 73 31
E-post: post@vest-telemark.musum.no
Hjemmeside: www.vest-telemark.museum.no

14. MYLLARHEIMEN

Myllarheimen

Mesterspelemannen Myllarguten, Torgeir Augundson (1801 til 1872), døde som fattig på husmannsplassen Kòse i Arabygdi. Her er det i dag omvising med framføring av hardingfeleslåtter etter Myllarguten. Inne i stua er det en byste laget av Tor Vaa, og på rasteplassen like ved står det en skulptur laget av Dyre Vaa. Utenom sesongen er anlegget åpent etter avtale, kontakt Vest-Telemark Museum.

Les mer om Myllarguten her.

Arabygdi
3864 Rauland
Telefon: 35 07 73 31
E-post: post@vest-telemark.musum.no
Hjemmeside: www.vest-telemark.museum.no

2008 © nasjonalparkrute.no

design: bohemedesign.no

visitRjukan AS Torget 2, N-3660 RJUKAN
Tlf. +47 35 08 05 50 / Fax. +47 35 08 15 75
E-post: info@visitrjukan.com / Web: www.visitrjukan.com

Rauland Turist AS N-3864 RAULAND
Tlf. +47 35 06 26 30 / Fax. +47 35 06 26 31
E-post: info@visitrauland.com / Web: www.visitrauland.com